Als beginneling in BJJ kan het soms overweldigend zijn om alle verschillende posities te leren. Het kan moeilijk zijn om te beoordelen hoe waardevol een bepaalde positie is in vergelijking met andere posities en waar deze positie in past. Maar geen zorgen, want in deze blogpost gaan we de zes basisposities in BJJ bespreken zodat jij een beter begrip krijgt van deze vechtsport.

Guard tot Turtle

Laten we beginnen met de Guard. De Guard is een positie waarbij je op de grond ligt op je rug met je benen om de tegenstander heen. Er zijn verschillende soorten guards, zoals de closed guard, open guard en de half guard. Elk van deze guards heeft zijn eigen unieke eigenschappen en technieken die je kunt gebruiken om je tegenstander te beheersen en te submitten.

De volgende positie is de Side control. Dit is de zijpositie waarbij je bovenop iemand zit en hem of haar vastpint. Dit is een geweldige positie om controle te houden en je tegenstander te onderdrukken. Als beginner zul je hier veel tijd in doorbrengen, vooral nadat je de guard van je tegenstander hebt gepasseerd.

Dan hebben we de Knee on belly. Zoals de naam al zegt, gaat het hier om een positie waarbij je knie op de buik van je tegenstander zit. Het is een handige positie omdat je er verschillende dingen mee kunt doen, zoals iemand onderwerpen of controleren. Het is vooral nuttig in echte gevechten op straat.

Vervolgens hebben we de Mount. Dit is een super dominante positie waarbij je bovenop je tegenstander zit. Vanuit hier kan je veel druk uitoefenen en de controle houden. Het is een van de beste posities om vanuit te submitten. Als je in de mount zit, ben je echt in controle.

Daarna hebben we de Rear mount / back control. Back control is een super dominante positie waarbij je iemand achter de rug vasthebt met je heupen, voeten en armen. Het is één van de meest dominante posities in BJJ en hier heb je ook de grootste kans op een verwurging, zoals de "rear naked choke". In competitie krijg je hier ook de meeste punten voor, namelijk 4 punten.

Tot slot hebben we de Turtle. Dit is ook wel bekend als de schildpadpositie, is een defensieve houding waarbij iemand op zijn handen en knieën zit. Dit is vaak een reactie op een aanval, waarbij de persoon zijn hoofd beschermt en zijn rug naar zijn aanvaller toe draait. Het is een minder dominante positie, maar kan gebruikt worden om te ontsnappen of een aanval tegen te gaan.

Een van de voordelen van de Turtle is dat het een erg stabiele positie is. Je bent in staat om snel te bewegen en je tegenstander af te weren. Het is ook een goede positie om te gebruiken wanneer je in een slechte situatie zit en je snel wilt ontsnappen.

Toch is het belangrijk om te weten dat de Turtle niet de meest dominante positie is. Je tegenstander zal waarschijnlijk in staat zijn om je te controleren en je te onderdrukken. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je vanuit deze positie kunt ontsnappen of hoe je kunt overgaan naar een meer dominante positie.

Als beginner in BJJ is het belangrijk om deze basisposities te leren kennen en te begrijpen. Het zal je helpen om beter te begrijpen hoe je jouw tegenstander kunt controleren en hoe je jezelf kunt beschermen. Door deze posities te oefenen en te perfectioneren, zul je een veelzijdige en succesvolle BJJ-vechter worden.