De bokswereld is momenteel in beweging door de recente oprichting van World Boxing

Een rivaliserende organisatie ten opzichte van de internationale boksfederatie IBA. De IBA heeft naar aanleiding van deze ontwikkeling besloten om de bonden van Nederland, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Zweden te schorsen. Deze landen zullen echter weer welkom zijn zodra ze hun deelname aan World Boxing beëindigen.

De oprichter van World Boxing, Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse bond, heeft als doel om zijn favoriete sport te behouden voor de Olympische Spelen. Hij streeft naar een goede structuur, financiële transparantie en eerlijke uitslagen, waarbij de beste bokser wint, los van de invloed van boksfederaties. Echter, het aanvragen van olympische erkenning kan pas formeel plaatsvinden als het IOC deze ontneemt van de IBA, die momenteel al sinds 2019 geschorst is vanwege bestuurlijke en financiële problemen.

Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor het boksen op de Olympische Spelen. Vanwege de langdurige onrust in de bokswereld, is de sport niet opgenomen in het voorlopige programma voor de Spelen van 2028 in Los Angeles. Het IOC heeft de verantwoordelijkheid voor de kwalificatie- en olympische wedstrijden van het boksen overgenomen.

Het is belangrijk om de ontwikkelingen rondom World Boxing en de IBA nauwlettend te volgen, aangezien dit invloed kan hebben op de toekomst van de bokswereld en deelname aan de Olympische Spelen.

We blijven jullie op de hoogte houden van verdere updates en ontwikkelingen in de bokswereld. Blijf ons volgen voor het laatste nieuws.