In de wereld van boksen zijn bokshandschoenbandages veel meer dan alleen een accessoire. Ze vormen een essentieel onderdeel van de uitrusting, dienend als een onzichtbare beschermende laag die de grens tussen een krachtige stoot en het risico op blessures vervaagt.

In deze allesomvattende blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over bokshandschoenbandages - van het doel en de technieken voor het aanbrengen tot de materialen, het onderhoud en zelfs mogelijke alternatieven. 

Zo haal jij alles uit je bokstraining of wedstrijd zonder je zorgen te hoeven maken over je handen. Na het lezen van deze blog weet jij wat het doel is van het dragen van boksbandages, kom je meer te weten over de techniek van het aanbrengen van de bandage en kun je dit ook in een video bekijken.


Wat is het doel en belang van goede bandages?

Het dragen van bandages bij het beoefenen van boksen is niet alleen een ritueel, maar een cruciale stap voor elke bokser die waarde hecht aan de gezondheid en prestaties van zijn handen en polsen. Deze ogenschijnlijk eenvoudige doeken vervullen een vitale rol in het beschermen van de bokser tegen  ernstige blessures.

Bandages fungeren als een buffer tussen de krachtige impact van stoten en de kwetsbare structuren van de handen en polsen. Ze dienen als beschermende lagen die het risico op veelvoorkomende blessures, zoals verstuikingen en breuken, aanzienlijk verminderen. Deze essentiële laag absorbeert en verdeelt de impact, waardoor de kans op letsel aan de handgewrichten aanzienlijk wordt verminderd.

Een van de voordelen van bokshandschoenbandages is de stabiliteit en ondersteuning die ze bieden tijdens de meest intense bokstrainingen en gevechten. Door zorgvuldig gewikkelde bandages ervaren boksers een verbeterde structurele integriteit van de handen en polsen. Deze stabiliteit is van onschatbare waarde, vooral wanneer de bokser geconfronteerd wordt met krachtige slagen en plotselinge bewegingen, waarbij de bandages fungeren als een betrouwbare basis voor het handgewricht.

  1. Matsuru Boksbandage 4 meter
    As low as € 7,99

Kortom, het dragen van bandages gaat verder dan een esthetische keuze; het is een strategische beslissing die de fundering legt voor een gezonde, krachtige en duurzame bokservaring. In het streven naar succes en behoud van fysieke gezondheid zijn bandages een onmisbaar schild dat elke bokser ondersteunt op zijn reis naar de top van de ring.


Op de goede manier aanbrengen van de boksbandage is heel belangrijk, er zijn vele voordelen op te noemen:

  •     Ondersteuning en Stabiliteit: Boksbandages bieden essentiële ondersteuning aan de handen, polsen en knokkels. Dit helpt bij het stabiliseren van de gewrichten tijdens het boksen en vermindert het risico op letsel.
  •     Bescherming tegen Blessures: Door de handen goed in te pakken, verminder je het risico op blessures zoals verstuikingen, verrekkingen en fracturen. De bandages fungeren als een beschermende laag en absorberen schokken tijdens het slaan.
  •     Verbeterde Polsuitlijning: Het juist aanbrengen van boksbandages helpt bij het handhaven van een goede polsuitlijning. Dit is cruciaal om overbelasting van de polsen te voorkomen en de impact gelijkmatig te verdelen.
  •     Duurzaamheid van de Handgewrichten: Door de druk gelijkmatig over de handen te verdelen, verminderen boksbandages de stress op de gewrichten. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van de handgewrichten op de lange termijn.
  •     Optimale Bloedcirculatie: Correct aangebrachte boksbandages knellen niet af, maar zorgen voor een optimale bloedcirculatie. Dit is van vitaal belang om de handen comfortabel te houden en om zwellingen te voorkomen.

 


Technieken voor het aanbrengen van bandages

Het correct aanbrengen van bokshandschoenbandages is een kunst op zich, waarbij precisie en zorgvuldigheid de sleutel zijn tot optimale ondersteuning. Hier bieden we gedetailleerde instructies om je te begeleiden bij het  aanbrengen van deze essentiële beschermingslaag!

 

De video aan de rechter zijde geeft je een indicatie hoe je jou bandage op de juiste manier kan aanbrengen voor optimaal resultaat


Positionering van de Hand:

- Begin met een vlakke, schone ondergrond en plaats je hand met gespreide vingers bovenop de bandage.
- Zorg ervoor dat de duim vrij is en de handpalm gelijkmatig wordt bedekt.

Start met de Duimlus:

- Plaats het uiteinde van de bandage op de rug van je hand en maak een lus rond de duim.
- Trek de bandage stevig aan, maar niet zo strak dat de bloedcirculatie belemmerd wordt.

Wikkelpatronen:

- Kies een wikkelpatroon dat past bij jouw voorkeur en comfort. Populaire patronen zijn de "X", "Spiraal" en "Cirkel" wikkels.
- Houd de bandage gelijkmatig verdeeld over de hand en pols.

Gelijkmatige Spanning:

- Benadruk het belang van gelijkmatige spanning tijdens het wikkelen. Te strak kan de circulatie beperken, terwijl te los de benodigde ondersteuning niet biedt.
- Houd de bandage strak, maar comfortabel, en let vooral op de knokkels en pols.

Afwerking:

- Eindig het wikkelen net onder de knokkels, waarbij je een stevige afwerking creëert zonder de vingers te belemmeren.
- Bevestig de bandage met klittenband of een veilige knoop, zodat deze gedurende de training stevig op zijn plaats blijft.

Visuele Begeleiding:

- Versterk deze instructies met visuele hulpmiddelen, zoals afbeeldingen of video's, die stap voor stap laten zien hoe de bandages moeten worden aangebracht.
- Let op de juiste spanning, positionering en het eindresultaat voor een visuele referentie.

Door deze technieken nauwkeurig te volgen, leg je de basis voor een stevige, ondersteunende bandage die niet alleen de nodige bescherming biedt, maar ook comfortabel aanvoelt tijdens elke bokssessie.