Boksen is niet zomaar een intense workout; het is een ware ervaring die nauw verbonden is met de juiste uitrusting. En laten we eerlijk zijn, als het op die uitrusting aankomt, zijn bokshandschoenen de echte game changers. Ze zijn niet alleen de beschermengelen van je handen, maar ook de geheime wapens die je prestaties in de ring naar een hoger niveau tillen. Dus, laten we samen een diepe duik nemen in de fascinerende wereld van bokshandschoenen. Hier ontdek je niet alleen verschillende soorten, maar ook de kwaliteiten die een paar bokshandschoenen echt de moeite waard maken.

Je kent het wel, die momenten waarop je voor een rek met bokshandschoenen staat en je afvraagt: "Welke moet ik in hemelsnaam kiezen?" Geen zorgen, we've got your back. In deze blogpost gaan we niet alleen de diverse types handschoenen verkennen, maar ook de eigenschappen die het verschil maken tussen een goede en een geweldige bokshandschoen. Het doel? Jou helpen een doordachte beslissing te nemen voor jouw volgende paar handschoenen. Vervolgens vind jij bij SportGearz de geschikte bokshandschoen en heb je deze in no-time in huis!

Dus, trek je virtuele bokshandschoenen aan, leun achterover, en laten we samen in de wereld van stoten, slagen, en serieuze handschoenen duiken. Ready to rumble? 

Soorten bokshandschoenen

1. Trainingshandschoenen

Trainingshandschoenen zijn ontworpen voor dagelijkse trainingssessies. Ze bieden bescherming aan zowel jou als je trainingspartner, met extra demping om impact te verminderen. Deze handschoenen zijn vaak duurzaam en gemaakt om langdurig gebruik te weerstaan.

2. Wedstrijdhandschoenen

Wedstrijdhandschoenen verschillen van trainingshandschoenen. Ze zijn lichter en hebben minder padding om krachtige slagen toe te staan. Strikte regels en normen omringen wedstrijdhandschoenen, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze aan alle vereisten voldoen voor officiële gevechten.

3. Zakhandschoenen

Zakhandschoenen zijn specifiek ontworpen voor het werken op bokszakken. Ze zijn lichter dan trainingshandschoenen en bieden een goede balans tussen bescherming en snelheid. Zakhandschoenen zijn ideaal voor het verbeteren van je snelheid en techniek.

4. MMA-handschoenen

Voor degenen die zich bezighouden met Mixed Martial Arts (MMA), zijn er speciale handschoenen die bescherming bieden aan zowel de handen als de vingers. Deze handschoenen zijn veelzijdig en geschikt voor diverse vechtstijlen. MMa handschoenen zijn vaak te kennen aan de open vingers.


Ons assortiment handschoenen bestaat uit hoogwaardige kwaliteit, voor beginnend tot ervaren (wedstrijd)bokser!


Kwaliteiten van bokshandschoenen

1. Materiaal

Hoogwaardig leer, synthetisch leer en vinyl zijn veelvoorkomende materialen voor bokshandschoenen. Leer, met zijn ongeëvenaarde duurzaamheid en comfort, steekt er echter met kop en schouders bovenuit. Als we het hebben over bokshandschoenen die de tand des tijds doorstaan, zijn echt leren handschoenen de ware kampioenen.

Leer staat bekend om zijn vermogen om langdurig gebruik te weerstaan en tegelijkertijd een niveau van comfort te bieden dat de concurrentie achter zich laat. Terwijl synthetische materialen lichter kunnen zijn en gemakkelijker te onderhouden, kunnen ze vaak niet tippen aan de levensduur van hun leren tegenhangers. Als je op zoek bent naar handschoenen die niet alleen de klappen in de ring kunnen weerstaan, maar ook de tand des tijds, dan is hoogwaardig leer de ultieme keuze. Het is investeren in niet alleen uitrusting maar ook in duurzaamheid en langdurige prestaties.

De Fairtex Booster BG V2 handschoenen zijn het resultaat van een exclusieve samenwerking tussen twee toonaangevende merken, Fairtex en Booster Fight Gear. Deze co-branded handschoenen combineren product- en marktkennis om een productlijn te creëren die voldoet aan de behoeften van Europese vechters.

Specifiek ontworpen voor training en sparring bieden deze handschoenen extra polsbescherming dankzij hun langere ontwerp. De gewatteerde pols en handpalm zorgen voor een comfortabele pasvorm en extra bescherming tijdens intensieve sessies. De handschoenen dragen trots de iconische logo's van Fairtex en Booster, symbolen van kwaliteit en vakmanschap.

Gemaakt in Thailand van 100% hoogwaardig koeienhuid leer, beloven deze handschoenen duurzaamheid en prestaties. De wrap-around klittenbandsluiting zorgt voor een stevige pasvorm en maakt ze gemakkelijk aan en uit te trekken.

Bokshandschoenen hoogwaardig koeienleerBokshandschoenen hoogwaardig koeienleer

2. Padding

Wanneer we praten over het beschermen van je handen in de boksring, is de kwaliteit en hoeveelheid padding in je handschoenen minstens zo belangrijk. Het is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van het voorkomen van blessures en het waarborgen van optimale prestaties.

Driedubbele, dubbele en gel-padded handschoenen zijn de helden op het gebied van handbescherming, elk met zijn eigen specialiteit. Laten we beginnen met driedubbele padding. Deze handschoenen, met drie lagen bescherming, bieden een serieuze buffer tegen impact. Ze zijn ideaal voor situaties waar krachtige slagen de norm zijn, en je hebt maximale bescherming nodig zonder concessies te doen aan bewegingsvrijheid.

Dan hebben we de dubbele padding, een gulden middenweg tussen bescherming en flexibiliteit. Deze handschoenen zijn perfect voor veelzijdige trainingssessies waar je zowel snelheid als kracht traint. Ze bieden voldoende bescherming om je handen veilig te houden, terwijl ze nog steeds de behendigheid toestaan die nodig is voor diverse boksoefeningen.

En laten we de gel-padded handschoenen niet vergeten. Met een gelvulling in de padding bieden deze handschoenen een extra niveau van schokabsorptie. Dit is vooral gunstig bij het werken met bokszakken, waar de impact op je handen anders behoorlijk intens kan zijn. Gel-padded handschoenen zijn een slimme keuze voor degenen die zich richten op techniekverbetering zonder concessies te doen aan bescherming.

 

3. Sluitingssysteem

De sluiting van je bokshandschoenen is niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur; het kan een aanzienlijk verschil maken in termen van gemak en pasvorm. Bokshandschoenen worden doorgaans geleverd met drie hoofdtypen sluitingssystemen: klittenband, veters of een combinatie van beide.

De meeste bokshandschoenen zijn voorzien van klittenbandsluiting. Deze zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en snelheid. Met een simpele trek aan de klittenbandstrip kun je je handschoenen stevig vastzetten, waardoor je snel de ring in kunt duiken. Klittenbandsluitingen zijn handig, vooral voor mensen die hun handschoenen regelmatig aan en uit moeten doen tijdens een trainingsessie of sparringsessie. Ze bieden een snelle en eenvoudige manier om je handschoenen aan te trekken en strak om je polsen te houden.

Aan de andere kant hebben we veters, een klassieker in de bokswereld. Vetersluitingen bieden een meer aanpasbare pasvorm, omdat je ze kunt aanpassen aan de exacte strakheid die je verkiest. Deze handschoenen bieden een zekere mate van traditionele charme en worden vaak gekozen door ervaren boksers die de voorkeur geven aan een nauwkeurig afgestelde pasvorm. Het strikken van de veters vergt wat meer tijd en handigheid, maar veel mensen beschouwen het als een ritueel dat bijdraagt aan de sportbeleving.

Sommige bokshandschoenen combineren het beste van beide werelden door zowel klittenband als veters aan te bieden. Dit hybride systeem biedt de snelheid en het gemak van klittenband, samen met de aanpasbaarheid van veters. Het stelt je in staat om snel in en uit je handschoenen te komen, terwijl je nog steeds de mogelijkheid hebt om de pasvorm nauwkeurig af te stemmen met de veters.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen klittenband, veters of een combinatie van beide af van jouw persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik. Of je nu de voorkeur geeft aan het gebruiksgemak van klittenband, de aanpasbaarheid van veters, of de voordelen van beide systemen wilt combineren, de sluiting van je bokshandschoenen is een cruciaal element om jouw optimale comfort en prestaties te garanderen in de ring.


onderhoud bokshandschoenonderhoud bokshandschoen

Het belang van onderhoud van je vechtsport uitrusting kan niet genoeg benadrukt worden, aangezien het een cruciale rol speelt in zowel de prestaties als de veiligheid van de beoefenaar. Regelmatig onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van je uitrusting, maar zorgt er ook voor dat deze optimaal blijft functioneren. Door de slijtage die optreedt tijdens intensieve trainingen en gevechten, kunnen naden losraken, elastiek verslappen en stof zijn veerkracht verliezen. Dit kan niet alleen de prestaties beïnvloeden, maar ook de veiligheid in gevaar brengen. Goed onderhouden vechtsport kleding minimaliseert het risico op ongelukken, zoals het scheuren van kledingstukken tijdens gevechten. Daarnaast draagt regelmatig onderhoud bij aan hygiëne, aangezien bacteriën en zweetophoping worden verminderd.


Welke maat bokshandschoen is voor jou geschikt?

Twijfel je over de maat en ben je van plan om te sparren? Of heb je vrij grote handen voor je lichaamsgewicht? Ga dan voor de grotere maat, zodat het beschermend vermogen van je handschoenen nét dat beetje meer is. Dat is ook praktisch wanneer je boksbandages wilt dragen. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen om je te helpen bij het kiezen van jouw maat (kick)bokshandschoenen. Het blijft voor jezelf aanvoelen welke maat het beste bij jou past, onderstaand schema geeft je een richtlijn.

Welke maat bokshandschoen bij jou past, hangt af van een twee factoren. Allereerst is je eigen lichaamsgewicht van belang. Als je zelf niet zo zwaar bent, wil je natuurlijk geen bokshandschoen die (té) zwaar is, en andersom. Daarnaast wordt het gewicht van de bokshandschoen bepaald door de hoeveelheid padding in de bokshandschoen. Als je zwaarder bent, heb je over het algemeen ook meer stootkracht. Het is dan belangrijk om een goede padding in je bokshandschoen te hebben om je handen (én tegenstander) te beschermen. Je komt daardoor automatisch bij een grotere maat bokshandschoen uit. Als vuistregel kun je aanhouden: 1 oz per 5 kg lichaamsgewicht.

Daarnaast kun je de omvang van je handpalm gebruiken als richtlijn om de juiste maat te bepalen. Je meet de handomtrek ter hoogte van je knokkels.

Lichaamsgewicht Handomvang Maat
20 - 30 kg kleiner dan 11,5 cm 4 OZ
30 - 40 kg 11,5 - 14 cm 6 OZ
40 - 50 kg 14 - 16,5 cm 8 OZ
50 - 60 kg 16,5 - 19 cm 10 OZ
60 - 70 kg 19 - 21,5 cm 12 OZ
70 - 80 kg 21,5 - 24 cm 14 OZ
80 kg + 24 - 26,5 cm 16 OZ

Bandages gebruiken

Boksbandages bij SportGearz!

Bandages onder je bokshandschoenen dragen zorgt dat je huid minder wrijving heeft met de binnenzijde van je handschoenen. En je gewrichten extra ondersteund zijn bij het stoten. Bovendien trekt er ook minder zweet in je bokshandschoenen. Alleen maar voordelen dus! Al je bescherming en vechtsportkleding koop je bij SportGearz. Onze boksbandages zijn van hoogwaardige kwaliteit, en helpen jou handen op de juiste manier beschermen. Zo haal jij alles uit jou training of wedstrijd, en kun je zonder ongemakken aan je handen doorgaan

Lees onze blog over boksbandages!

In deze allesomvattende blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over bokshandschoenbandages - van het doel en de technieken voor het aanbrengen tot de materialen, het onderhoud en zelfs mogelijke alternatieven. 

Zo haal jij alles uit je bokstraining of wedstrijd zonder je zorgen te hoeven maken over je handen. Na het lezen van deze blog weet jij wat het doel is van het dragen van boksbandages, kom je meer te weten over de techniek van het aanbrengen van de bandage en kun je dit ook in een video bekijken.

alles over boksbandagesalles over boksbandages